DV Cvit Mediterana
Tršćanska 29, Split

tel: +385 21 347 710
fax: +385 21 347 711

Pošaljite nam e-mail

Novosti

Projekt u splitskim dječjim vrtićima rezultirao knjigom koju bi trebali pročitati svi roditelji i odgojitelji: jedna aktivnost naročito je pomogla autorici, poslužite se njome i vi

– Prije godinu dana, kad smo Mirjana Bakotić i ja razgovarale o ovom projektu, odmah se dobio ovaj naslov “Dijete, cjelovitost, umjetnost, krug”, samo što smo mu poslije pridodali još jedan dječji: “Svašta se može dogoditi u krugu” – ispričala je dr. Antonija Balić Šimrak na predstavljanju znanstvene monografije koja je finalni produkt projekta provedenog tijekom ove godine u splitskim dječjim vrtićima “Cvit Mediterana”.

– Za cijelo vrijeme trajanja projekta kolegice odgojiteljice su bilježile razmišljanja djece, njihove rečenice, a sve to nam je puno poslužilo u konačnom formiranju ove knjige.

Kako je provedeno ovo istraživanje s mališanima?

– Umjetnička istraživanja postoje dugo u svijetu kao kvalitativna i kvantitativna kategorija, no ni sami umjetnici se ne slažu trebaju li ona nositi neke svoje metode, posebna načela, jer umjetnost bi trebala biti otvorena i slobodna. Istraživanja bi trebalo voditi prema intuiciji, bez znanja kuda nas vode, te kad dođemo do cilja vidimo što se putem dogodilo. Tim putem smo krenuli! Na samom početku nismo znali kuda će nas istraživanje dovesti, imali smo osnovnu temu – krug, oko kojeg smo se složili.

Kao inspiracija za istraživanje nam je poslužilo kazalište “Tanz theater” u Berlinu, proslavljene koreografkinje Pine Bausch, koje je radilo po jednom neobičnom principu. Naime, ona je na audiciju pozivala glumce i plesače da nešto otplešu, da daju svoj izraz, i onda je u njihovu izrazu uočila koje su to osobnosti, što je ono u čemu bi oni mogli dati najbolje od sebe.

Uzoran izdavač

Kako je izgledao rad na terenu Antonija Balić Šimrak objasnila je na sljedeći način:

– Po dolasku u Split, bilo mi je očito da u svih deset vrtićkih objekata “Cvita Mediterana” vlada drugačija atmosfera, od atelijerske do meditativne i znanstvene, bio je to potencijal koji je trebalo iskoristiti. Prihvatili smo se teme, i u roku dva mjeseca proizišle su prve aktivnosti, dobivao se uvid o tome kako koja skupina odgojiteljica i djece pristupaju stvaralačkom radu. Kada smo dobili sve podatke, fotografije, izjave djece, snimke iz procesa, iz svega toga se iznjedrilo 15 različitih poglavlja knjige, a svako odražava osobnost kolegica koje su proces vodile.

U Zagrebu, gdje sam o knjizi već govorila studentima i odgojiteljicama, knjiga je primljena s velikim oduševljenjem. Što se tiče izložbe, ona je bila kruna projekta, javnost je divno reagirala, uz nju je pristup onome što se radi u vrtićima dignut na jedan novi nivo. Zbog atmosfere zajedništva, a tu prof. Bakotić i djeca imaju najveće zasluge, ova knjiga djeluje tako autentično.

Predškolski odgoj i inače jako napreduje, tu je puno radova i rezultata, i naša zajednica može biti zadovoljna. Moram napomenuti i zasluge izdavača “Golden marketing” koji mi je zapeo za oko još prije mnogo godina, jer njihove slikovnice su uzor kakve one moraju izgledati. Naša dizajnerica je učinila maksimum u izgledu knjige, pa će ona ići i na natječaj na najljepšu knjigu, što je još jedna radosna vijest – zaključila je profesorica s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Urednica knjige Nataša Maletić istaknula je koliko je važno da se djeci omogući stjecanje novih spoznaja, novih oblika učenja i istraživanja, te da se u njihov svijet unesu novi poticaji za aktivnosti usmjerene na njihov kvalitetan i cjelovit razvoj. “Djeca trebaju ovakve projekte, a svi koji se njima bave trebaju ovakvu literaturu”– kazala je.

Mirjana Bakotić: Na početku bijaše igra

Ravnateljica vrtića “Cvit Mediterana” prof. Mirjana Bakotić je dodala kako je krug kao motiv bio velika inspiracija djeci i odgojiteljima.

– Istražujući gdje sve postoji krug, putem pokreta, razumijevajući procese u prirodi i svemiru, djeca su stvarala vlastiti svijet, a te su trenutke odgojiteljice opisale u monografiji. Ostvareni su originalni istraživački procesi, a iz ovog projekta svi su sudionici izišli bogatiji. Projekt je počeo kao dječja igra, s velikom motivacijom svih, uz osjećaj slobode i bez opterećenja gdje ćemo stići u procesu stvaranja, a upravo takav pristup sa stručnim vođenjem stvorio je veliki osjećaj zadovoljstva i kompetencije.

Piše: Jasenka Leskur
Foto: Božidar Vukičević/ Hanza Media
21.12.2018. | 13:22
Slobodna Dalmacija