Adaptacija

Poštovani roditelji!

U želji da boravak Vašeg djeteta u našem vrtiću (jaslicama) bude što ugodniji, dajemo neke preporuke vjerujući kako će to pomoći djetetu da se što ljepše osjeća u novoj sredini. Vjerujemo kako ćete i vi tada imati manje poteškoća te da će proces prilagodbe za svih nas biti brži i potpuniji.

  • pripremite dijete za novo okružje najmanje 1-2 mjeseca prije početka pohađanja vrtića (jaslice) razvijajući u njemu osjećaj da raste, da je bliže odraslima, da je “veliko”…/ primjerice: “Sretni smo i ponosni što imamo tako veliku kći (sina)…” i slično/.

Da biste kod djeteta izazvali zanimanje za igru i druženje u novoj sredini pričajte mu o vrtiću kao o mjestu gdje ima mnogo djece (koja će mu postati prijatelji), gdje ima mnogo igračaka, odgajateljica (“teta”) koje vole djecu i igraju se s njima.

Ako ste Vi pohađali vrtić (“kad sam ja bio – bila dijete… “) ispričajte djetetu neku veselu zgodu, igru ili situaciju iz života u vrtiću, kako bi dijete zadovoljilo potrebe za poistovjećivanjem s roditeljima, pa tako i s njihovim čuvstvima.

  • Pričajte djetetu o vrtiću kao o mjestu  gdje će mu biti ugodno, ne zastrašujući ga prijetnjama, jer bi to izazvalo strah i još teže odvajanje od roditelja.
  • Nastojite da dijete ne doživi dvije nove situacije istodobno. Primjerice, preseljenje ili rođenje mlađeg djeteta s polaskom u vrtić. I neke, naoko beznačajne stvari ako su se dogodile na početku pohađanja vrtića mogu otežavati prilagođavanje djeteta. Ako se, primjerice, traži cijepljenje djeteta pred polazak u vrtić – ne obavljajte to istog dana.
  • Pripremite sebe !  Budite prijazni, dobronamjerni, razgovarajte s djetetom. Strah i nesigurnost pred odvajanjem koji vi osjećate prijeći će na dijete. Roditelj koji ga prati u vrtić nikako ne smije pokazivati tugu ili uznemirenost, nemojte pokazivati ni veselje jer to dijete može shvatiti kao radost što ga se oslobađate, tim više što prvi susret s nepoznatim kod većine djece izaziva sasvim oprečna čuvstva od radosti, te ga roditeljeva radost samo još više može zbuniti.
  • Dobro je ako dijete dovedete u vrtić nekoliko dana ranije kako bi upoznalo prostor, dvorište, odgajatelje, drugu djecu. Zgodno je kad je u istoj odgojnoj skupini njegov poznanik, prijatelj, susjed. Prve dane ne treba dijete ostaviti dulje od 1 – 2 sata, najviše 3 sata.
  • Nemojte odmah otići nakon što ste ga otpratili. Razgledajte zajedno okolinu, igračke. Kad odlučite otići ne treba da se predugo opraštate. Ne budite nesigurni u pogledu trenutka kada i kako da se odvojite. U dogovoru s odgajateljem ostanite određeno vrijeme u sobi s djetetom, a onda ga pozdravite i odlučno, sigurno, ali prijazno i toplo otiđite s napomenom kad ćete doći po njega. Neka odgajatelj preuzme inicijativu u trenutku rastanka.
  • Prvih dana dođite Vi po dijete, ne šaljite slučajne osobe po njega.
  • Ako dijete ne priča samostalno o svojim dojmovima iz vrtića (jaslica) nemojte ga o tome pretjerano ispitivati. To mu može biti teško jer se mora ponovno uživjeti u neugodnu situaciju. Ali ako samo počne pričati – važno je da ga pozorno i pažljivo saslušate. Tijekom priče nikako mu se nemojte smijati ili rugati njegovim postupcima. Također ga nemojte kritizirati ako je nešto loše napravilo. (Bit će kasnije za to vremena – ako zaključite da to uopće pomaže). Radije ga ohrabrite i potaknite.
  • Budite spremni da će, pogotovo prvih dana tražiti više nježnosti i pažnje kod kuće. Planirajte svoje vrijeme tako da mu ga bar u tom prvom razdoblju možete pokloniti. Nemojte se iznenaditi ako dijete najedanput postane drsko, arogantno, negativističko. To je zato što mu odvajanje od vas teško pada, ali ono se trudi i “uvježbava” svoj novi položaj.
  • Ako primijetite da se dijete postupno od Vas udaljava, radujte se, to je dobar znak da  uspješno odrasta i prilagođava se novoj situaciji.

Za sve dopunske informacije možete se obratiti članovima Stručne službe (pedagozi, logoped, medicinske sestre, psiholog) čije ćete telefone i adrese pronaći u svakom našem vrtiću i na ovoj web stranici.