KA1 „Bogatstvo različitosti“

Erasmus+

Ključnim aktivnostima 1 podupiru se mobilnosti pojedinaca u svrhu stjecanja iskustva učenja, rada,     prakse i stručnog usavršavanja  u inozemstvu.

Nakon što smo definirali potrebe naše ustanove za novim pristupima  učenju i poučavanju, uvođenjem suvremene prakse u posebnim i novim programima, te za stvaranjem novih oblika suradnje između odgajatelja i stručnog tima, razradili smo projektni prijedlog za koji su nam u svibnju 2020. godine odobrena sredstva u iznosu od gotovo 20 000 eura za edukacije naših odgojno-obrazovnih djelatnika.

Tako će se kroz narednih nekoliko godina naši odgajatelji  i stručni suradnici obrazovati na strukturiranim tečajevima u , Španjolskoj, Švedskoj i Irskoj, te na Malti i Islandu, te učiti od kolega iz Češke i Švedske promatrajući njihovu praksu neposredno. Zbog situacije izazvane pandemijom Covid 19, naša planirana putovanja odgođena su do daljnjeg.

 St. Pauls Bay, Malta

Prva realizirana mobilnost u sklopu Erasmus + projekta KA1 „Bogatstvo različitosti“ odgojiteljica Dječjeg vrtića „Cvit Mediterana“ u Splitu bila je ona odgajateljice Sandre Jovišić. Početkom listopada 2021. otputovala je na Maltu u St Paul’s Bay, gdje je pohađala edukaciju „Teaching English to Very Young Learners“ u organizaciji škole „Alpha School of English“.

Edukacija je bila usmjerena na osnaživanje jezičnih i digitalnih kompetencija potrebnih za rad u posebnom programu s integriranim engleskim jezikom, no metode su primjenjive i u radu u redovnom programu.

Neka od područja koja su bila obuhvaćena edukacijom su: Pedagogija – kako je primijeniti u poučavanju stranog jezika kod djece rane dobi, pričanje priča; pjesme, igre i likovno izražavanje u funkciji jezičnih aktivnosti; pronalaženje prikladnih materijala i ideja na internetu; prezentacija osmišljenih aktivnosti vezanih za  odabranu slikovnicu na engleskom jeziku.

Odgojiteljica Sandra je svoje iskustvo podijelila s kolegicama iz “Cvita Mediterana” na radionici 25. studenog 2021. u dječjem vrtiću “Rusulica”.

Reykjavik, Island 

Druga realizirana mobilnost našeg projekta bila ona odgajateljice Slađane Curić-Petričević u listopadu 2021. Strukturirani tečaj Smart Teachers Play More u Reykjaviku na Islandu bio je prilika za stavljanje poznatih sadržaja u novi kontekst i usvajanje novih metoda i znanja u planiranju aktivnosti primjenjivih u svim vrstama programa i sa svim dobnim skupinama djece. Metoda STPM fokusira se na učenje kroz igru i potiče odgajatelje i učitelje da sve aktivnosti učenja provode kroz igru i uz puno pokreta.

Kroz 8 dana edukacije, upoznavanja Islanda kroz kulturu, prirodne ljepote i posebnosti tog podneblja, odgojno-obrazovni sustav i druženje s domaćinima u njihovom domu, svi sudionici su imali priliku kući ponijeti kofere pune novog znanja, vještina i kompetencija, ali i puno dobre energije i dobrih vibracija nastalih u izuzetno toploj i pozitivnoj atmosferi koju su voditelji tečaja širili i poticali unutar skupine od 50 odgajatelja i učitelja iz 12 zemalja.

Frydek Mistek, Češka

Treća realizirana mobilnost u sklopu Erasmus+  projekta KA1 „Bogatstvo različitosti“ odnosila se na Job shadowing u MŠ Beruška u  gradu Frydek Mistek u Češkoj  (7.- 15.1.2023.) na kojoj su sudjelovale odgojiteljice Ana Juračić i Sonja Sunajko te pedagoginja Silvana Srdanović Kalinski. Sudionice su provele 5 radnih dana promatrajući,  dokumentirajući i reflektirajući  odgojno – obrazovni proces. Upoznale su se s organizacijom rada, specifičnostima koncepcije Korak po korak, načinima i oblicima suradnje vrtića i obitelji te o dokumentiranju odgojno – obrazovnog procesa. Ujedno su unaprijedile svoje jezične i digitalne kompetencije, upoznale češki obrazovni sustav i kulturu.

Svoje iskustvo podijelile su s odgojiteljicama i stručnim suradnicama DV Cvit Mediterana 8.2.2023., zatim s odgojiteljicama i stručnim suradnicama vrtića otoka Brača u DV Grdelin 13.2.2023. te sa studentima 3. godine Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Filozofskog fakulteta u Splitu 7.3.2023.

Tenerifi, Španjolska

Četvrta realizirana mobilnost u sklopu  Erasmus+ projekta K1 „Bogatstvo različitosti“ bila je ona odgojiteljice Jelene Buzov. Odgojiteljica je sudjelovala na tečaju „Outdoor Education: A New Way of Teaching and Learning“  koji se održao na Tenerifima u razdoblju od 29.01.2023. do 04.02. 2023.

Vrijednost ovog tečaja je u tome što su sudionici mogli putem iskustvenog učenja steći znanje o tome kako aktivnosti na otvorenom integrirati u formalno obrazovanje te su imali priliku usvojiti mnoštvo novih alata, ideja i praktičnih vještina potrebnih za planiranje, organizaciju te provedbu aktivnosti na otvorenom.

Uz razne team building aktivnosti te izlete, koji su bili organizirani u sklopu tečaja, sudionici su unaprjeđivali i razne druge vještine i kompetencije (društvene, komunikacijske, jezične, digitalne i  organizacijske).

Barcelona, Španjolska

Peta realizirana mobilnost u sklopu Erasmus + projekta KA1 „Bogatstvo različitosti“ odgojiteljica Dječjeg vrtića „Cvit Mediterana“ u Splitu bila je ona odgajateljice Ljubice Rakela Cenci.

Putovanje je započelo 25.03.2023 g., odlaskom u Barcelonu gdje je pohađala edukaciju „Yoga and Meditation for Educators“ u organizaciji škole „Europass Teacher Academy – Europass Academy Barcelona“.

Ovaj tečaj ima za cilj upoznati edukatore s praksom joge kao moćnim alatom za rješavanje stresa, poticanjem njihovih vještina podučavanja i poboljšanjem njihovog fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja.

Poruka kojom su započinjali svako jutro bila je „Namaste“.

NAMASTE

„Moja duša poštuje tvoju dušu.

Poštujem mjesto u tebi gdje se nalazi cijeli svemir.

Poštujem svjetlo, ljubav, istinu, ljepotu i mir u vama jer je i u meni.

U dijeljenju ovih stvari mi smo ujedinjeni, mi smo isti, mi smo jedno.“

Poučavanje je zahtjevna profesija, a učitelji i odgajatelji se suočavaju s mnogo različitih izazova. Na ovom tečaju naučili su neke metode vježbi i disanja u svrhu odstranjivanja negativnih misli i emocija.

Barcelona, Španjolska

Peta realizirana mobilnost našeg projekta bila je odgojiteljice Eme Vulić. Mobilnost se realizirala u ožujku 2023. u Barceloni. Odgojiteljica je sudjelovala na tečaju Social and Emotional Learning for Successful Schools koji se provodio u organizaciji Europass Teacher Academy.

Kroz pet dana tečaja odgojiteljica se nalazila u raznim, novim i korisnim situcijama. Naučila je mnoge vještine, poput nenasilne komunikacije, SWOT analize, asertivne komunikacije i mnogih drugih tehnika. Usvojena znanja i vještine može lako iskoristiti u radu s djecom, ali i u svojoj profesionalnoj zajednici, kako kroz alate i vještine tako i kroz širenje pozitivne prakse.

Osim učenja na tečaju, odgojiteljica je upoznala Barcelonu, njenu bogatu kulturu i običaje kroz detaljno obilaženje grada u slobodnim trenucima. Edukatori su se potrudili svojim savjetima što više približiti stvarnu kulturu i običaje, tako je imala osjećaj da je upoznala grad mnogo više od prosječnog posjetitelja. Svoje iskustvo na tečaju je isto tako mogla podijeliti i sa drugim sudionicima tečaja iz Grčke i Estonije. Samim time je uvježbavala osim socijalnih i jezične vještine, širila mrežu poznanstava i možda potencijalne suradnje

Alicante, Španjolska

Posljednja mobilnost ovog projekta bila je odgajateljice i projektne koordinatorice u školu CEIP Reyes Catolicos u gradu Petrer, Alicante u Španjolskoj. Suradnja ostvarena s koordinatorom za Erasmus+ projekte iz naših dvaju ustanova ostvarena tijekom druge mobilnosti na strukturiranom tečaju na Islandu, omogućila je višestruko povezivanje i mobilnosti odgajatelja, kao i ovaj job shadowing, odnosno aktivnost promatranja prakse. Cilj je bio naučiti ponešto o sustavu školstva u Španjolskoj, proučiti način upravljanja ustanovom, te posebno upoznati nove metode rada s djecom predškolske dobi i načine ranog učenja stranih jezika. Domaćini su se posebno potrudili i povezali nas s još jednom školom Santo Negro u gradiću Elda, Osim planiranog, mnogo je naučeno o suradnji s roditeljima i lokalnom zajednicom,  te tranziciji djece iz vrtića u školu, što je rezultiralo novim idejama i planovima za nove projektne prijave u partnerstvu DV Cvit Mediterana i CEIP Reyes Catolicos.