eTwinning Projekti

eTwinning

eTwinning je zajednica odgojno-obrazovnih ustanova u Europi. Putem ove zaštićene platforme članovi mogu komunicirati, surađivati, razvijati projekte, razmjenjivati znanja i iskustva te postati dijelom najzanimljivije obrazovne zajednice u Europi.

Usto je i   glavno virtualno mjesto susreta i rada na projektima;  dostupan je na 28 jezika (uključujući hrvatski), a trenutno je registrirano oko 860 000 članova i oko 113 000 projekata.

Osim rada na projektima nudi široki spektar edukativnih sadržaja u obliku radionica, TeachMeet sastanaka na kojima se predstavlja kvalitetna praksa, pa do online edukacija i  stručnih usavršavanja u obliku seminara i konferencija, koji su svi redom besplatni i lako dostupni.

eTwinning je zaštićena platforma  kojoj se mogu  pridružiti samo odgojno-obrazovni djelatnici (status provjerava AMPEU – Agencija za mobilnosti i projekte EU) i svi podijeljeni materijali su zaštićeni od dijeljenja na internetu.

Dječji vrtić „Cvit Mediterana“ sudjelovao je u nekoliko projekata do sada, a ideja virtualnoj suradnji izvan zidova ustanove, bilo na nacionalnoj ili internacionalnoj razini, širi se i dalje.

Za tri projekta nam je dodijeljena oznaka eTwinning Quality Label (oznaka kvalitete), jedna nacionalna i dvije međunarodne, što predstavlja konkretno priznanje za visoku razinu rada na eTwinning aktivnostima.

„In the World of Maths“

Pridružili smo se partnerima iz Turske, Rumunjske, Poljske, Litve i Ujedinjenog kraljevstva u radu na projektu  kojim smo kroz matematičke igre  jačali dječje kompetencije u poznavanju početnih matematičkih pojmova.

„Christmas&New Year Cards – Long Lost Tradition“

Nakon bliskog susreta sa poštanskim sandučićem, otkrili smo da djeca ne znaju čemu služi i da ne poznaju baš koncept slanja „pravog“ pisma. Kako je bilo predblagdansko razdoblje, bila je idealna prilika za pokrenuti  projekt upoznavanja zaboravljene tradicije slanja čestitki. Djeca su sama izradila svoje čestitke, koje smo upakirali i odnijeli na poštu, te poslali vrtićima partnerima iz i s nestrpljenjem iščekivali da nama stignu njihove iz Estonije, Turske, Poljske i Rumunjske.

„My Class in the Nature“

Tijekom posjete Antalyi u sklopu Erasmus+ projekta, upoznali smo kolege iz više predškolskih ustanova i s njima uspostavili dobar kontakt. Jedni od njih pozvali su nas da sudjelujemo u projektu, koji se bavi problematikom povratka u prirodu i povećanja vremena boravka djece na otvorenom. Projekt je prerastao granice virtualnog i stvorio kvalitetnu osnovu za nadogradnju suradnje, pa smo se odlučili zajedno pripremiti projektni prijedlog za Erasmus+ Ključnu aktivnost 2 zajedno sa partnerima iz Grčke, Italije, Poljske, Rumunjske i Španjolske

„Mala hrvatska kuharica“

Naš prvi nacionalni projekt bio je vrlo zanimljivo iskustvo i prilika da se u radu povežu  tri obiteljske  generacije – djeca, roditelji i djedovi i bake.

Poziv dolazi iz dječjeg vrtića Varaždin. Iz svakog partnerskog vrtića iz različitih hrvatskih regija, djeca su odabrala jelo koje su pripremala sa svojom bakom ili djedom. Roditelje zapada uloga fotografa i koordinatora.

Sudjeluju:

  • Dječji vrtić Varaždin
  • Dječji vrtić „Potjeh“, Slavonski Brod
  • Dječji vrtić „Žuto pače“, Zadar
  • Dječji vrtić Vrbovec
  • Dječji vrtić „Vladimir Nazor“, Kastav
  • Dječji vrtić „Cvit Mediterana“, Split

Konačan produkt našeg projekta bila je kuharica, koja je nakon virtualnog oblika, dobila i stvarni, tiskana u 200 primjeraka.  U njoj se nalaze svi recepti sa fotografijama malih i velikih kuhara. Za ovaj projekt dodijeljena nam je nacionalna eTwinning oznaka kvalitete.

„Space Twinning – Let’s Explore the Solar System Together“

U ovom projektu koji je trajao  od siječnja do svibnja 2021. zajedno sa partnerima iz Turske, Litve, Portugala, Poljske i Rumunjske, te još dva vrtića iz Hrvatske (Zagreb i Split) istraživali smo Sunčev sustav.

Tijekom projekta imali smo priliku surađivati sa: Zvjezdanim selom Mosor (posjet zvjezdarnici), Pomorskim fakultetom u Splitu (posjet planetariju), Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu (stvaranje edukativne slikovnice o zaštiti mora) i Festivalom znanosti Sveučilišta u Splitu (predstavljanje naše edukativne slikovnice).

Budući da ovaj projekt potječe iz naše ustanove posebno nas je razveselila Europska eTwinning oznaka kvalitete koja nam je dodijeljena za rad na projektu.

Book titled ''Space twinning - Let's explore Solar system together' Izložba dječjih radova'Read this book made on StoryJumper

„Easter around Europe“

Odgojiteljice katoličko-vjerske skupine iz objekta Rusulica, Čargo i Dujmović Šućur prvi su se put priključile eTwinning zajednici odgojno-obrazovnih djelatnika u projektu ”Easter around Europe’. U projektu su sudjelovale članice Moldavije, Rumunjske, Slovačke, Poljske, Italije, Grčke, Turske, Francuske, Španjolske, Ukrajine i Nizozemske.

Naša skupina se predstavila aktivnostima koje radimo u sklopu integriranog katoličko-vjerskog programa te smo pokazale dio korizmenih običaja iz naše sredine.