Adaptacija

Poštovani roditelji!

U želji da boravak Vašeg djeteta u našem vrtiću ili jaslicama bude što ugodniji, dajemo neke preporuke, vjerujući kako će to pomoći djetetu da se što ljepše osjeća u novoj sredini. Vjerujemo kako ćete i Vi tada imati manje poteškoća, te da će proces prilagodbe za sve biti lakši. Pripremite dijete za novo okružje najmanje 1-2 mjeseca prije početka pohađanja vrtića (jaslica) razvijajući u njemu osjećaj da raste, da odrasta: primijetite i komentirajte neke vidljive i manje vidljive promjene kod djeteta.

Da biste kod djeteta potaknuli zanimanje za igru i druženje u novoj sredini, pričajte mu o vrtiću kao o mjestu gdje ima mnogo djece (od kojih će se s nekima igrati), gdje ima puno različitih igračaka, odgajateljica (“teta”) koje su tu radi djece i kojima se uvijek mogu obratiti. Ako ste Vi pohađali vrtić, ispričajte djetetu neku veselu zgodu, igru ili situaciju iz Vašeg života u vrtiću (“Kad sam ja bio – bila dijete… “).

  • Pričajte djetetu o vrtiću kao o mjestu  gdje će mu/joj biti ugodno, ne zastrašujući ga prijetnjama, jer bi to izazvalo strah i još teže odvajanje od roditelja.
  • Nastojite (ukoliko je moguće) da dijete ne doživi dvije nove situacije istodobno. Primjerice, preseljenje, ostavljanje pelena ili rođenje mlađeg djeteta istovremeno  s polaskom u vrtić. I neke, naoko beznačajne stvari ako su se dogodile na početku pohađanja vrtića mogu otežavati prilagođavanje djeteta. Ako, primjerice, trebate odvesti dijete na neki neugodan pregled – ne obavljajte to istog dana.
  • Pripremite sebe!  Budite prijazni, dobronamjerni, razgovarajte s djetetom. Strah i nesigurnost pred odvajanjem koji Vi osjećate prijeći će na dijete. Roditelj koji ga prati u vrtić trebao bi moći kontrolirati svoju tugu ili uznemirenost. Nemojte pokazivati ni pretjerano veselje, jer to dijete može shvatiti kao radost što ga se oslobađate, tim više što prvi susret s nepoznatim kod većine djece izaziva sasvim suprotne osjećaje od radosti, te ga roditeljeva radost samo još više može zbuniti.
  • Bilo bi  poželjno ”svratit” s djetetom u vrtić koji dan prije nego ste planirali započeti pohađanje vrtića,  kako bi upoznalo prostor, dvorište, odgajatelje, drugu djecu. Prve dane ne treba dijete ostaviti dulje od 1 – 2 sata, najviše 3 sata.
  • Vodite računa da dijete i na temelju Vašeg načina komunikacije s odgajateljima i ostalim osobljem vrtića kod djeteta stvara osjećaj je li vrtić mjesto sigurnosti i povjerenja ili nesigurnosti.
  • Nemojte odmah otići nakon što ste doveli dijete. Razgledajte zajedno okolinu, igračke. U dogovoru s odgajateljem, ostanite određeno vrijeme u sobi s djetetom, a onda ga pozdravite i odlučno, sigurno, ali prijazno i toplo otiđite s napomenom kad ćete doći po njega. Kad odlučite otići, ne trebate se predugo opraštati. Neka odgajatelj preuzme inicijativu u trenutku rastanka.
  • Prvih dana dođite Vi ili drugi roditelj/skrbnik po dijete, ne šaljite druge osobe po njega.
  • Ako dijete ne priča samostalno o svojim dojmovima iz vrtića, nemojte ga o tome pretjerano ispitivati. To mu može biti teško, jer se mora ponovno uživjeti u neugodnu situaciju. Ali ako samo počne pričati – važno je da ga pozorno i pažljivo saslušate. Tijekom priče nikako mu se nemojte smijati ili rugati njegovim postupcima. Također ga nemojte kritizirati ako je nešto loše napravilo. (Bit će kasnije za to vremena – ako zaključite da to uopće pomaže). Radije ga ohrabrite i potaknite, izrazite osjećaje koje čujete /zapažate („Čini mi se da si bio/bila tužna, uplašena,… jer mene nije bilo… A je li bilo nešto što ti se svidjelo u vrtiću?“).
  • Budite spremni da će, pogotovo prvih dana, tražiti više nježnosti i pažnje kod kuće. Planirajte svoje vrijeme tako da mu ga bar u tom prvom razdoblju možete pokloniti. Nemojte se iznenaditi ako dijete odjednom postane drsko, negativističko. To je zato što mu odvajanje od vas teško pada. Pokušajte se usmjeriti na osjećaje, a ne na ponašanja („Čini mi se da si sad ljut na mene jer se nismo vidjeli cijeli dan. I ti si meni nedostajao, baš te želim zagrliti!“).
  • Ako primijetite da se dijete postupno od Vas ”udaljava” (primjerice:  odmah utrči u sobu prijateljima i/ili  odgajateljici ne čekajući pozdraviti Vas), radujte se, to je dobar znak da uspješno odrasta i prilagođava se novoj situaciji.

Za sve dopunske informacije možete se obratiti članovima Stručne službe (pedagozi, logopedi, zdravstvene voditeljice, psiholozi, edukacijski rehabilitator čije ćete telefone i adrese pronaći u svakom našem vrtiću i na web stranici www.cvit-mediterana.hr

Ove preporuke dajemo računajući da će epidemiološka situacija biti uredna početkom nove pedagoške godine. U slučaju izmijenjene epidemiološke situacije biti ćete pravovremeno informirani.